Maak werk van je loopbaan!

Scholings- en loopbaanadvies voor iedereen.
Voor werkenden, werkzoekenden, scholieren en werkgevers.
Ons advies is kosteloos en onafhankelijk.
Met kennis van arbeidsmarkt èn onderwijs.

Column bezoek Vakschool Schoonhoven (Zadkine)

Op 12 januari jl. overleed Aart Staartjes. Hij was een van de geestelijke vaders van de Stratemaker op Zee show. Begin jaren 70 een spraakmakend, vernieuwend kinderprogramma op tv. 

Afbeelding
Mobieltje met daarin een fot van een bijeenkomst

Op weg naar een bijeenkomst waar het Leerwerkloket Utrecht voorlichting zou geven over de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt spookte ineens de titelsong van dit programma door mijn hoofd:

“Lieve tante Greetje vraagt me altijd,
Wat wil je later worden in de maatschappij,
Word je later dokter of dominee.
Tante, tante ik heb geen idee.
Ik word Stratemaker, Stratemaker, Stratemaker op Zee”.

In 1972 ging het nog niet over kans- en krapteberoepen. Tijdens het bezoek dat Erik de Graaf en ondergetekende op 21 februari jl. aan de Vakschool Schoonhoven (Zadkine) kwamen ze echter wél ter sprake! De locatie in Schoonhoven was door de Decanenkring NVS-NVL RMC 19, uitgekozen voor één van hun kringvergaderingen, waarbij alle vmbo-decanen in de regio Utrecht zijn aangesloten. Behalve de decanen van het VMBO, waren er ook vertegenwoordigers van ROC Midden Nederland en MBO Utrecht aanwezig. In een interactieve presentatie werd door het Leerwerkloket Utrecht stil gestaan bij de ontwikkelingen op de arbeidsmarkt binnen de regio. Verder kwamen de  beroepen waar veel vraag naar is aanbod, maar ook beroepen waar maar heel weinig vacatures te vinden zijn. De presentatie kende de titel: Een opleiding kies je met je hart én je verstand en bevatte arbeidsmarktinformatie als onderdeel van Loopbaanoriëntatie en -begeleiding (LOB) binnen het Vmbo.  Belangrijke informatie voor decanen van het Vmbo, die hun leerlingen ondersteunen bij het kiezen van een vervolgopleiding. Na afloop van de bijeenkomst waren vrijwel alle aanwezigen het er over eens: een vervolgopleiding kies je met je hart, maar ook met je verstand. Met je hart vanwege je compassie, dromen en idealen. Met je verstand vanwege kansen op (toekomstig) werk, salaris, talenten en carrière mogelijkheden.

Terugrijdend naar Utrecht schoot het liedje nog een keer door mijn hoofd en kreeg ik alsnog een beetje spijt dat ik in de jaren 70 nooit een mooie, echte, pure ambachtelijke opleiding had genoten……….. Maar gelukkig een beroep kies je niet voor je leven. Blij dat ik bij het Leerwerkloket in Utrecht terecht ben gekomen. Een prima plek om vanuit je hart en met je verstand veel voor mensen te kunnen betekenen!

Jaco Ermstrang (projectleider Leerwerkloket Utrecht)