Maak werk van je loopbaan!

Scholings- en loopbaanadvies voor iedereen.
Voor werkenden, werkzoekenden, scholieren en werkgevers.
Ons advies is kosteloos en onafhankelijk.
Met kennis van arbeidsmarkt èn onderwijs.

Kans op werk

Je bent op zoek naar een beroep dat bij je past. Naar een baan waarin je jouw talenten kunt gebruiken. Je wilt werken in een omgeving die je leuk vindt. Voordat je je gaat om- of bijscholen, je cv aanpast en gaat solliciteren, is het handig om eerst te kijken wat de kansen zijn op werk. Zijn er voldoende vacatures in jouw regio? Zijn bedrijven op zoek naar mensen in jouw wensberoep? En zoeken veel mensen hetzelfde werk?

Afbeelding
Sollicitatie

Het is dus belangrijk om na te gaan wat de kans op werk is. Hoe doe je dat?

UWV biedt veel informatie over de kansen op werk:

  • Er is een lijst met Kansrijke beroepen. Hierin vind je beroepen waarin veel kansen zijn op werk. Je kunt ook nog verder kijken naar de kansrijke beroepen in jouw regio.
    Staat jouw beroep hier tussen? Dan kun je gerust verder gaan met jouw plannen.
  • Er zijn op dit moment bijna geen beroepen met een kleine kans op werk. Toch kan het lastig zijn om werk te vinden. Je kunt eens kijken welke beroepen nog meer passen bij jouw talenten en interesses. Ga hiervoor naar Beroepskeuze.
  • Vaak kun je jouw vaardigheden ook gebruiken in een ander beroep. Voorbeelden vind je in de lijst met Overstapberoepen. Hierop staan beroepen waarin je lastig werk kunt vinden. Bij elk beroep staan beroepen met betere kansen op werk. Het zijn voorbeelden van overstappen die andere mensen ook hebben gemaakt. Het kan je dus op nieuwe ideeën brengen!

Wil je meer weten over een beroep? Bekijk dan eens de pagina Kiezen voor een beroep of de sectorinformatie op werk.nl.